• Pondelok s hasičmi

          • Týždeň sme začali s hasičmi. Hasiči z Dolného Kubína navštívili našu školu. Najprv sa venovali školákom a potom nám. Porozprávali nám o svojej práci čo všetko robia, naučili nás dôležité čísla kam treba telefonovať, ukázali nám svoje pracovné oblečenie. Dovolili nám vyskúšať si ich prilbu a pani učiteľke požičali svoju bundu. Poukazovali nám prístroje a celé auto, do ktorého nás ochotne vyložili a my sme sa mohli zahrať na hasičov. Na rozlúčku nám pustili nachvíľku maják aj sirénu a spoločne sme sa odfotili. 

            Dakujeme im veľmi pekne.

          • Dopoludnie u babky na záhrade

          • Október je nie len mesiacom kedy pozorujem zmeny v prírode, padanie lístia, chladnejšie počasie, zber jesennej úrody. Je to aj mesiacom úcty k naším milovaným starým rodičom. S deťmi sme rozprávali, ako si máme vážiť a ctiť starších ľudí. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli navštíviť Isabellkinu babku. Babka nás s úsmevom privítala a pohostila.

            Deti jej pomohli na záhrade s hrabaním lístia, ktoré usilovne naložili do fúrika, udupali  a odviezli do kompostoviska. Práca na záhrade sa im veľmi páčila. Popri hrabaní lístia zbierali orechy, v záhrade kŕmili sliepočky a užívali si jesenné aktivity.

            Za pomoci pani učiteliek  vyrezávali do tekvice, ktorú lyžičkami vydlabali a dozdobili kvetinkami a lístím zo záhrady. Na záver sme pani Gonosovej zaspievali piesne a poďakovali sa jej za to, že sme mohli stráviť príjemné dopoludnie u nej na záhrade.

                                                                                                                                             Katarína Matláková
             

          • Ako sme s pánom stolárom vyrobili domček pre hmyz.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako sme s pánom stolárom vyrobili domček pre hmyz..

            S nápadom vyrobiť domček pre hmyz prišla Peťkova mamina. Ich ocko je stolár a do realizácie sa pustil s chuťou už doma. Všetko si dôkladne premyslel, zakreslil, nachystal, narezal,... Do škôlky priniesol celé vybavenie - od hobľovačky cez latky, náradie, klinčeky až po náplň do domčeka. Pomocou hobľovačky nám ukázal rozdiel medzi neohobľovanou a ohobňovanou latou. Rozdiel sme videli aj cítili, ked sme po latke prešli prstom. V dielni nám poukazoval náradie a nástroje, s ktorými pracuje. Deti si mohli vyskúšať pílenie pílkou, šmirgľovanie aj pribíjanie klincov. Napílené a opracované latky deti s pomocou pribíjali podľa nakresleného návodu. Domček sme vyplnili materiálom, ktorý je pre chrobáčiky, včielky a motýle lákavý - suchá tráva a lístie, konáriky tenké aj hrubšie s otvormi, piliny, šišky a kôra zo stromu. Na vrch domčeka Peťkov ocko pripevnil zošívačkou mriežku, aby výplň časom nevypadla. Hotový domček sme pripevnili na tabuľu v ekoučebni. Nám sa veľmi páči, dúfame, že hmyzu sa v ňom bude dobre bývať.  

            Peťkova mamina dala deťom sladké ovocie a drevený prívesok v tvare úsmevu na kľúče na pamiatku.

            Ďakujeme obidvom za skvelý deň, za ukážku stolárskej práce a za krásny domček pre hmyz. 

             

          • September v triede Chrobáčikov

          • Prázdniny sa skončili a triedy našej materskej školy sa opäť zaplnili. Pani učiteľky sa snažili pripraviť vo svojich triedach čo najkrajšie prostredie pre deti, kde strávený čas zanechá len pozitívne zážitky a  spoznávanie sveta bude hrou a zábavou. A tak dňa 05. septembra 2022 sa škôlka mohla opäť otvoriť. Prvé dni v škôlke boli náročnou skúškou pre najmenších škôlkarov, ktorí k nám prišli prvýkrát. Ráno nechýbali ani slzičky pri lúčení s mamkou, či ockom, ale  postupne  už plač utíchol a vystriedal ho úsmev s očakávaním nového v nastávajúcom dni. Každý deň v škôlke je niečím iný, výnimočný, každý deň sa niečo nové dozvieme, či naučíme. Počas tohto mesiaca sme sa zoznámili so svojimi pani učiteľkami, s novými kamarátmi, zoznamovali s novým prostredím. Spoznali sme rôzne témy, básničky a pesničky. A tak sme si postupne zvykli na pobyt v materskej škole. Začali sme sa spolu spoznávať  a tráviť  krásne spoločné septembrové chvíle najmä vonku, lebo počasie nás k tomu priamo nabádalo. Deti trávili väčšinu času na školskom dvore, kde  preliezky znovu ožili detským smiechom a radosťou. Prvý týždeň sme sa oboznámili s režimom a pravidlami v MŠ a jedným z pravidiel je, že sme všetci kamaráti a tak sme sa naučili veľmi peknú pieseň ,,Kamaráta mám“, ktorú si určite budeme spievať po celý školský rok. V jeden deň sme sa všetci premenili na chrobáčiky, vytvorili sme si chrobáčikove čelenky. Deti mali z toho veľkú radosť. Oslavovali sme Miškove meniny a Lukáškove narodeniny. Ich maminky nám pripravili zdravé maškrty na ktorých sme si všetci pochutnali. Počas témy ,,Cesta do MŠ“ sme si z drevených kociek stavili vlastnú cestičku a pomenúvali sme si budovy, ktoré  môžeme vidieť v obci. Keďže nám začalo aj krásne obdobie JESEŇ, mali sme na školskom dvore a v okolí materskej školy množstvo podnetov na pozorovanie zmien v prírode/ v počasí, hry s listami, gaštanmi či hry s vetrom. Vymaľovali sme si jesenné listy a z obalov na vajíčka sme si vytvorili muchotrávky, ktoré nám budú zdobiť našu šatňu. Každý mesiac v MŠ je pre deti veľmi zaujímavý a plný dobrodružstiev, ktoré deti budú spoločne prežívať. 

            Pre deti to bude rozhodne ďalší krásny rok v škôlke.
                    
                                                                                                                                                               Anna Kramárová