• Plavecký výcvik, ostatné dni

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik, ostatné dni.

            Počas posledného júnového týždňa sa deti materskej školy zúčastnili plaveckého vvýcviku v Aquarelax Dolný Kubín. Počas piatich dní sa pod vedením skúsených inštruktorov z plaveckej školy Tulipánik hravou formou učili zvládnuť základné plavecké zručnosti. Trénovali správne dýchanie vo vode, ponáranie sa, splývanie na bruchu a chrbte, skákanie.  Napodobňovali jednoduché plavecké pohyby, zvládli vyloviť predmet vo vode. Posledný deň sa deti mohli vyšantiť na šmyklavke a tobogáne.  Každý dostal plavecké vysvedčenie a sladkú odmenu.

          • Deň detí v starostlivých rukách starých mám

          • Dobrovoľné združenie Jednoty dôchodcov v Dlhej nad Oravou si pri príležitosti Dňa detí na miestnom futbalovom ihrisku zorganizovalo piateho júna pekné podujatie pre deti z našej materskej školy. 


            Ráno bolo ešte zamračené a hrozilo, že bude pršať, no v dobrej viere sa pani učiteľky s deťmi vydali na dobrodružnú cestu zo škôlky na ihrisko. Tam na nás pri príchode už netrpezlivo, so širokým úsmevom na tvári a otvoreným náručím, čakali členky výboru Jednoty dôchodcov. Akoby sa nevedeli dočkať, kedy sa budú môcť venovať našim najmenším. Dobre zorganizované, s nadšením prebrali všetky deti z rúk učiteliek do svojich starostlivých a skúsených rúk a previedli ich programom, ktorý si pre ne pripravili, zatiaľčo niektoré z nich sa postarali aj o pani učiteľky. Posadili ich k bohato prestretému stolu, kde v zaujímavom rozhovore čas bežal ako vietor. Podelili sa s nimi so svojimi skúsenosťami, zážitkami a dobrou náladou.


            A napokon sa aj počasie rozhodlo zostať nám všetkým priaznivo naklonené a deti tak súťažili, smiali sa, liezli po preliezkach, hojdali sa, naháňali sa a zabávali sa, a to všetko pod orlím zrakom našich dobrých starostlivých starých mám. 

            Dobré srdce štedrosti medze nikdy nekladie, a toho dôkazom bolo okrem pozornosti a venovaného času aj množstvo sladkých odmien, ktoré v tento deň deti od organizátoriek podujatia dostali.
            Deti im za to pod vedením učiteliek ako prejav vďaky zaspievali pásmo piesní. Potom sa ešte raz srdečne poďakovali za krásne prežité spoločné chvíle a vrátili sa v ústrety svojej materskej škole.
             

          • Návšteva u pána včelára

          • Zavčas rána bzučí včielka,

            že navštívi každý kvet.

            Nabzučí sa veru veľa,

            kým vyrobí sladký med.

             Na lúkach už počuť bzukot včielok. V mesiaci máj sme navštívili pána včelára, ktorý nám porozprával  o včielkach.  Na úvod nám ukázal obrázky včiel,  kde deti videli ako vyzerá kráľovná, trúd a robotnice. Tiež nám ukázal nástroj na vydymenie (dymák), aby boli včielky pokojnejšie a spoločne sme sa presunuli  k úľom. Deti mali možnosť pozerať tento hmyz z dostatočnej blízkosti. Pán včelár nám dal pokyny, ako sa spávať aby včela nezaútočila. Pri pozorovaní  úľov sme počúvali zaujímavosti zo života včiel.  Dozvedeli sme sa, koľko sa včielka dožije, koľko medu vyrobí za svoj život, čo je povinnosťou kráľovnej a robotníc.  Vyskúšali si včelárske pomôcky, ochranný oblek,  ktoré sú jeho dennou súčasťou. Nechýbala ani ochutnávka  medu. Okrem  včiel sme na dvore  videli sliepky, zajaca a psíka ktoré mohli deti pohladiť.

            Ďakujeme pánovi včelárovi že si našiel  čas a my sme mohli stráviť krásne dopoludnie plné zážitkov.