• Na ľudovú nôtu

          • Tohtoročný Deň materských škôl sa niesol v duchu tradícií. Pozvali sme staré mamy z klubu Jednoty dôchodcov, aby nám porozprávali a zaspomínali si na ich detstvo.  

            Tie prišli vyobliekané do tradičných, nádherne vyzdobených krojov. Najprv nám zaspievali, pre nás neznáme, ľudové piesne. Piesne sa v Dlhej nad Oravou spievali voľakedy, teraz ich pozná len málokto. Pieseň Na Dlhánskom moste sa nám páčila najviac. Staré mamy nás ju naučili. Potom sa pohodlne posadili a začali rozprávať o svojom detstve. Tak ako dnešne deti sa radi hrávali, behali, naháňali sa. Nemali však hračky. Vyrobili si ich z toho čo našli - z handričiek, varešiek, slamy,... Ani do škôlky nechodili. Miesto do škôlky chodili na pole, starali sa o zvieratá, pásli husy a so všetkým pomáhali rodičom. Deti sa ich na kadečo vypytovali a staré mamky veselo odpovedali. Napríklad aké jedlo jedávali. Vraj jedávali veľa zemiakov a kapusty. A vždy všetko zjedli. 

            My sme staré mamy ponúkli tradičnými dobrotami a poďakovali sa im za príjemné dopoludnie. Veríme, že prídu aj nabudúce a zas sa niečo spolu naučíme.

            A keďže staré mamy majú vnukov a vnučky aj v škole, keď sa škôlkári so starými mamami rozlúčili, do škôlky zavítali aj žiaci 2. ročníka, aby si aj oni spoločne zaspievali a zatancovali im. 

          • OZNAM PRE RODIČOV

          • Preberanie detí v materskej škole:

            6:20 - 7:25

            7:55 - 8:15

             

            RODIČOM DETÍ MŠ NEBUDE UMOŽNENÝ VSTUP DO PRIESTOROV ŠKOLY V ČASE 7:25 - 7:55 !!!

             

            Odôvodnenie:

            • V čase 7:25 - 7:55 prichádzajú do školy žiaci základnej školy.
            • Povinnosťou školy je chrániť zdravie a bezpečnosť žiakov.
            • Rodičia aj napriek opakovaným prosbám neakceptujú zákaz vjazdu do areálu školy motorovými vozidlami.
            • Prichádza zimné obdobie, čím je čiastočne obmedzená aj prístupová cesta do zariadenia.
            • Uvedeným rozhodnutím, chceme výrazne znížiť výskyt automobilov pri škole v čase príchodu žiakov na vyučovanie.

            Za porozumenie a akceptovanie daného rozhodnutia ďakujeme.

          • Cesta autobusom a vlakom

          • "Ide ide vláčik, ide ide vlak. A vy milé deti, poďte nasadať,.."

            A deti nasadli. Najprv síce do autobusu, ale cestou naspäť aj do vlaku. A odviezli sa do susednej obce Sedliacka Dubová. Pred cestou sa oboznámili s tým, ako sa v dopravnou prostriedku správame, aby sa nám nič nestalo. Že v autobuse si musíme kúpiť lístok od šoféra a ísť si sadnúť, aby sme nespadli. Cestou sme pozorovali pána šoféra, cestujúcich aj cestu okolo. Po vystúpení z autubusu sme si prakticky vyskúšali bezpečný prechod cez cestu. Prešli sme sa po bočných uličkách a pozorovali domčeky so záhradami. Došli sme až k novému ihrisku, kde sme sa veselo vyšantili. Cestou k vlaku sme si zaspievali, ponaháňali sa aj sme si zopakovali ako sa máme správať. Vo vlaku sa musíme správať slušne, tiež musíme sedieť a keď by sme nesedeli, musíme sa držať. Lístok sa kupuje na stanici. Akurát v Sedliackej Dubovej stanica nie je, preto sa musí kúpiť lístok vo vlaku u pána sprievodcu. Vlak meškal, tak sme si čakanie skrátili rozcvičkou a hrami. Vlak prišiel a odviezol nás naspäť do Dlhej. V škôlke nás už čakal teplý obed a po obede postieľky.

            Niektoré deti po prvýkrát cestovali dopravným prostriedkom. Na druhý deň na otázku, či sa im viac páčila cesta vlakom, alebo autobusom odpovedali, že sa im najviac páčilo vlakom aj autobusom :)  čo nás veľmi teší. 

             

          • Návšteva železničnej stanice

          • V rámci týždňa ,,Pracovné profesie“  sme sa vybrali na železničnú stanicu. Deti mali možnosť vidieť prichádzajú vlak, ktorý nás pozdravil zatrúbením a my sme mu na oplátku zamávali. Po nastúpení  cestujúcich  do vlaku, dal ujo výpravca povel a  vlak mohol opustiť stanicu a  pokračovať na ďalšiu zastávku. Pán výpravca nás pozval k sebe do kancelárie, kde nám porozprával viac o svojej práci. Deťom rozdal cestovné lístky, ktoré si mohli opečiatkovať a následne im ich naskenoval. Ukázal nám lampy vo farbách semafóru ktoré používajú pri práci v noci, aby mohol vlak bezpečne zastať a tiež odísť zo stanice. Prezradil  nám  povel na odchod vlaku. Deti mali možnosť vyskúšať si uniformu a zahrať sa na malých výpravcov. Tento deň sa im zážitkovým učením priblížilo ako to prebieha na železničnej stanici a akú dôležitú prácu vykonáva ujo výpravca. Na záver sme zaspievali pesničku   ,, Ide, ide vláčik“, poďakovali sa a vrátili späť do materskej školy.

                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                      Katarína Matláková

             

          • ,,Október - Mesiac úcty k starším"

          • Október – Mesiac úcty k starším

            Na dvere nám zaklopal ,,Október– mesiac úcty k starším“. Každoročne si s deťmi v materskej škole pripomíname to, že si máme uctiť našich starkých a dávať im najavo našu lásku. V mesiaci október sme v materskej škole venovali niekoľko aktivít prehlbovaniu vzťahu detí k starým rodičom, či starým ľuďom všeobecne. Ako prvou a veľmi peknou aktivitou bola návšteva u Isabellkinej starej mamy – pani Gonosovej, kde sme spoločne trieda ,,Sovičiek a Chrobáčikov“ hrabali lístie a zbierali orechy. Deti boli počas hrabania veľmi usilovné a pracovité, za čo im starká Gonosová ponúkla teplý čaj a chutné koláčiky. Na záver deti milej starej mame zaspievali piesne o jeseni a odovzdali jej malý darček. Ďakujeme pani Gonosovej,  že nás pozvala k nej na návštevu a mohli sme tak stráviť veľmi pekné a príjemné dopoludnie. 
            Ďalšou veľmi peknou aktivitou bola ,, Rozprávka od starej mamy“. Určite mi dáte za pravdu, že rozprávočky v podaní starej mamy, či starého otca sú pre nás tie najkrajšie. Nie je dôležité, či je rozprávaná, alebo prečítaná. Dôležité je, že je odovzdaná poslucháčom z lásky. S veľkou láskou nám prišla rozprávku ,,O Maťkovi a Kubkovi“ prečítať Martinkina stará mama – pani Sálusová. Zaujala všetkých prítomných, ktorí jej výkon ocenili potleskom. Taktiež deti  sa v rámci predčitateľskej gramotnosti učili aktívne počúvať.  Pre starkú Sálusovú pani učiteľky pripravili  čaj zo šípok, ktoré deti nazbierali počas vychádzky do lesa. Ďakujeme pani Sálusovej, že si našla čas a prišla medzi nás. 
            Posledný októbrový týždeň deti vyjadrovali svoju lásku k starkým krásnymi kresbami i maľbami. Rozprávali, čo s nimi najradšej robia. Vyrábali pre nich pozvánky na besiedku a  tiež pripravili s pomocou učiteliek milý darček v podobe obrázka dedka a baky vyrobeného rôznymi technikami. Tým sa učili prosociálnemu správaniu.  A tak dňa 26.10.2022 prišiel ten veľký deň a škôlkari na prízemí školy pestrým kultúrnym programom vyjadrili veľké poďakovanie, vďačnosť a úctu k svojím starkým. Program bol bohatý a pestrý. Striedali sa básne, piesne a tance. Na záver deti svojim starým rodičom darovali vyrobené obrázky a ponúkli ich koláčikmi, ktoré upiekli pani učiteľky. Starí rodičia našich detí sa poďakovali silným potleskom a úsmevom. Verte, všetkým sa páčilo!
            Sme radi, že sme spoločne prispeli k vytvoreniu peknej sviatočnej atmosfére a mohli tak vyjadriť úctu a vďaku našim starým rodičom. 
            „Ľúbime vás celým svojím detským srdiečkom!“ 
             
                                                                                                                                                                     Anna Kramárová