• Učíme sa spolu

          • Dňa 27.4.2023 v rámci výtvarnej výchovy  si  žiaci 8. ročníka pripravili  aktivity pre deti z materskej školy. Rozprávali sa spoločne o význame stromov a ich vplyve na životné prostredie.  Nadviazali na to praktickou činnosťou - vytvárali jarné stromy rôznymi výtvarnými technikami. Po skončení spoločnej práce išli spolu do prírody, kde hľadali rozkvitnuté jarné stromy a v ekoučebni si zopakovali, čo nové sa o stromoch dozvedeli.​​​​​

             

            Dňa 27.4.2023 v rámci výtvarnej výchovy  si  žiaci 8. ročníka pripravili  aktivity pre deti z materskej školy. Rozprávali sa spoločne o význame stromov a ich vplyve na životné prostredie.  Nadviazali na to praktickou činnosťou - vytvárali jarné stromy rôznymi výtvarnými technikami. Po skončení spoločnej práce išli spolu do prírody, kde hľadali rozkvitnuté jarné stromy a v ekoučebni si zopakovali, čo nové sa o stromoch dozvedeli.

          • Prípravy na Veľkú noc v materskej škole

          • Jar je v plnom prúde. Jarné slnko, svieža zeleň trávy, jasné farby prvých kvietkov vysielajú pozitívnu energiu, ktorú sme si s deťmi užívali na pobyte vonku a spoločných vychádzkach do prírody. S príchodom jary sú neoddeliteľne spojené aj mnohé ľudové zvyky a tradície, ktoré sme sa snažili ožíviť aj v našej Materskej škole. Počas týždňa sme viedli rozhovor o typických znakoch jari a Veľkej noci. Priblížili sme si pôstne obdobie, tradičné jedlá, prečo a ako sa zdobili vajíčka, tradičnú oblievačku a šibačku. Naučili sme s deťmi krásne veľkonočné vinše a piesne. Pozreli sme si video ako sa naši predkovia v minulosti pripravovali na veľkonočné sviatky a ako ich slávili. Naše detičky s malej aj veľkej triedy si v tomto duchu Veľkej noci vyzdobili aj svoje triedy, šatne a vytvorili krásne veľkonočné nástenky. Pani učiteľky pripravili pre deti rôzne námety na veľkonočné dekorácie. Deti z malej triedy skladali papier podľa predlohy a z geometrických tvarov vytvorili sliepočku a kohútika, strihali malé kuriatka, vyrábali veľkonočné pozdravy pre rodičov. Barborka Špavorová nám doniesla plný košík vyfúknutých vajíčok, ktoré detí krásne vymaľovali a vyzdobili. Do nasadenej trávičky deti popichali vymaľované  kraslice. Spoločne sa tešili aj z krásneho medovníkového košícka plného medovníkových dobrôt, ktorý im doniesla Izabelka Tješová. Deti si košíčkom vyzdobili šatňu a potom si na ňom pochutnali. Vo veľkej triede včielok prebiehali veľkonočné tvorivé dielne, kde deti skladali a lepili z farebných papierov zajačikov, sliepočky, kuriatka. Farebnými lepiacimi páskami zdobili papierové vajíčka, strihali a maľovali zajkov a kuriatka, ktorých škrupinky dozdobovali škrčeným krepovým papierom. Maľovali vajíčka temperovými farbami pomocou špajdlí alebo tenkého štetca. Deti si spoločne s pani učiteľkami vyrábali rôzne veľkonočne ozdoby a dekorácie a strávili prijemný deň v materkej škole.

                                                                                                                                  Jurigová

          • Mesiac knihy v triede Sovičiek

          • V mesiaci marec sme sa s deťmi venovali mnohým aktivitám. Našim cieľom bolo vzbudiť záujem o detskú literatúru a zaujať kladný vzťah ku knihám.

             Na začiatok sme sa rozprávali ako taká kniha vzniká, kto je pani spisovateľka, ako sa volajú obrázky v knihách a kto ich kreslí. Deti mali možnosť priniesť si do MŠ obľúbenú knihu a porozprávať o nej kamarátom. Taktiež počúvali rozprávky, prednášali básne, hádali hádanky. Spoločne sme sa ponorili do sveta rozprávok a priblížili si život princeznej Johanky, ktorá mala svojich sluhov a všetko robili za ňu. Vyskúšali si rolu hercov a zahrali krátke divadlo „ Ťahal dedko repku“.

            V náučnej literatúre sme sa venovali téme „ Od vajíčka k sliepočke“, kde sme poznávali životný cyklus sliepočky a dozvedeli sa veľa zaujímavostí.

            Navštívili sme školskú knižnicu, oboznámili sa načo knižnica slúži, ako funguje, podľa čoho sú knihy usporiadané a prelistovali sme si knihy rôznych žánrov. Deti zaujali portréty známych spisovateľov a prezradili mi, že aj oni by raz chceli byť spisovateľmi.

            Mesiac marec sme ukončili prednesom básní. Deti sa doma s rodičmi naučili báseň, ktorú nám v škôlke zarecitovali. Na záver sme ich odmenili pamätným listom a malým prekvapením.

                                                                                                                                  Katarína Matláková

          • Rozprávkový marec

          • ,,Vedie,vedie cesta nová,

            do mestečka Rozprávkova,

            kto chce s nami cestovať,

            musí v knižkách listovať.“

            V mesiaci marec sme naozaj trieda ,,Chrobáčikov“ putovali z rozprávky do rozprávky. Veď predsa svet rozprávok je krásny, čarovný a rozprávky sú neodmysliteľnou súčasťou detského sveta. Prostredníctvom nich sa naučili, že častokrát majú rozprávky aj poučný charakter. Spoznávali dobro a zlo, že Popoluška, tri prasiatka či kozliatka sú dobrí, zatiaľ čo macocha, striga a vlk sú zlí a to čo robia je nesprávne. V rozprávke je možné všetko. Rozprávkové bytosti v nich vedia čarovať, zvieratká rozprávať a vždy, naozaj v každej rozprávke zvíťazí dobro nad zlom. Zahrali sa na ,,Popolušky“. Vieme, že musela triediť hrášok a šošovicu. Deti sa presvedčili, akú dostala náročnú úlohu a samé roztriedili strukoviny. ,,Hádajte, hádajte, kto je? Otvorte, kozliatka moje!“, si deti spievali pri dramatizácii známej rozprávky Vlk a kozliatka a na záver sa premenili na zvieratká a rozprávku si zahrali v improvizovanom divadielku. Kreatívne pracovali na výrobe domčekov pre tri prasiatka, vytvorili vĺčika, ktorý vystupoval vo viacerých rozprávkach, vyrobili si záložku do knihy a naučili sa, ako treba správne pracovať s knihou. Navštívili raj kníh, našu školskú knižnicu. Deti sa dozvedeli, ako to v knižnici funguje, ako sú knihy rozdelené podľa žánru a nakoniec, ako kniha vzniká. Vedeli ste, že kniha vonia? Chrobáčiky, to už vedia. V knižnici zavreli oči, nadýchli sa a zistili, že naozaj stránky v knihách majú príjemnú vôňu. Nemohli sme zabudnúť ani na Umelecko-náučnú literatúru, vďaka ktorej naše hlavičky spoznávajú svet a nadobúdajú nové informácie. Dozvedeli sme sa, aký má životný cyklus sliepočka, ovečka a motýlik. Čítali sme si ,,Od semienka k rastlinke“ a vyskúšali sme si či z nás budú dobrí záhradníci. Do kvetináčov si zasadili semienka a každý deň ich opatrne polievali a sledovali ako rastú. Zo semienka nám vyrástla trávička, ktorá nám zdobí okno v šatni. Posledný týždeň sa venovalo téme komunikačné médiá a tak, na konci týždňa sme si zorganizovali súťaž ,,Superstar“. Naša súťaž bola s tým rozdielom, že v tejto súťaži vyhral každý, kto našiel odvahu sám verejne vystúpiť pred publikom. Deti boli veľmi nadšené, spievali do mikrofónu a naozaj si dopoludnie užili. Knihám sa nevenujeme len v mesiaci marec, ale v knižnom kútiku si denne deti knihy prezerajú, rozprávajú podľa obrázkov, rozoberajú ilustrácie a snažia sa pochopiť ich zmysel. Cieľom nielen tohto obdobia je priblížiť deťom knihy, ale počas celého roka, veď knihy sú ich kamaráti a skrýva sa v nich množstvo dobrodružstva a zábavy ale aj nových informácií a poznatkov.

                                                                                                                                                                     Anna Kramárová