• Návšteva železničnej stanice

          • "Zo stanice do stanice

            malý vláčik ženie sa.

            Fučí, píska, krútia sa mu

            na vagónoch kolesá".

            V mesiaci november sme sa venovali dopravnej výchove. Deti poznávali dopravné prostriedky, oboznamovali sa s bezpečnosťou na ceste a navštívili  železničnú stanicu.

            Pani výpravkyňa nám porozprávala o svojej práci a o osobných a nákladných vlakoch. Prezradila nám, že nato, aby mohol vlak prísť na stanicu, musí ho najskôr prijať z predošlej stanice. Keď je vláčik prijatý, nasmeruje ho na správnu koľaj, kde má zastaviť, aby nedošlo k zrážke s iným vlakom.  Tiež nám ukázala  lampy vo farbách semaforu, ktoré používajú pri práci v noci, aby mohol vlak bezpečne zastať a  opustiť stanicu.

            Na záver sme sa pani výpravkyni poďakovali,  odovzdali malý darček a vrátili sa späť do materskej školy.

          • Október -mesiac úcty k starším

          • Na dvere nám zaklopal Október– mesiac úcty k starším. Pre vnúčatá sú starí rodičia vzorom, studňou múdrosti a načerpaných životných skúseností, ktoré odovzdávajú z generácie na generáciu. Ani v našej materskej škole na starkých nezabúdame a pripomíname si to, že si ich máme uctiť a dávať im najavo našu lásku. Počas mesiaca sme si pripravili peknú aktivitu ,,Starký, starká čítaj mi!“ a tak nás mohli navštevovať starí rodičia našich detí, ktorí mali možnosť prečítať svojmu vnúčatku a ostatným deťom rozprávku. V zaujímavom čítaní starej mamy Tobiaska Zaťku sme sa preniesli do tajov rozprávky Barborka u starých rodičov. Zaujímavé bolo aj počúvanie peknej rozprávky Vlk a kozliatka, ktorú nám prečítala starká Romaky Čabajovej a v pútavom čítaní k nám zavítala aj Červená čiapočka v podaní starkej Elizabetky Ťapákovej. Deti im zaspievali pesničky, ktoré sa naučili v MŠ, zarecitovali im ,,Dedko repku zasadil“ a naučili starkú Ťapákovú tancovať na pieseň ,,Ja tak sa hrám“. Rôznymi aktivitami sme sa snažili budovať úctu k starším a tak mesiac október sme si s deťmi spestrili aj tvorivými dielňami, ktorých bol námetom vyrobiť darček pre starých rodičov. Vyrábali rôzne výrobky a, že tvorivosť a fantázia im nechýbala sa mohli presvedčiť sami starký, keď im deti darčeky s radosťou odovzdali. Deti vyjadrovali svoju lásku k starkým krásnymi kresbami, svietnikom, kávovým srdiečkom a pozdravom. Vyrábaním a obdarúvaním svojich starkých sa učili prosociálnemu správaniu. Navštívili sme aj starkú Čabajovú, ktorá nás privítala s veľkou láskou. Spoločne sme si zaspievali, porozprávali sa a pochutnali si na sladkom koláčiku. Bol to veľmi príjemne strávený deň.

            Ďakujeme vám milí starí rodičia, že ste strávili príjemné dopoludnie a popoludnie s vašimi vnúčatkami a prajeme vám v živote ešte veľa zdravia a veľa pekných spoločných zážitkov so svojimi najbližšími.

             

            Za váš vzácny čas, lásku, obetavosť, za všetko vám patrí veľké ĎAKUJEME!!! 

             

            Anna Kramárová

          • “Šarkan letí, šarkan letí, za ním chlapci, za ním deti…“

          •  

            Opäť k nám zavítala pestrofarebná jeseň a k nej neodmysliteľne patrí aj púšťanie šarkanov. Pekný jesenný deň sme v našej materskej škole spolu s deťmi využili na túto zábavnú aktivitu. Aj keď povieval iba slabý vánok, farebné šarkany lietali. Deti mali veľkú radosť, keď mohli so svojimi šarkanmi pobehovať po lúke a hľadieť na nich, ako si voľne poletujú vo vetre. Všetci sa snažili svojich šarkanov udržať vo vzduchu čo najdlhšie a samozrejme aj najvyššie. Ukázali svoje zručnosti a schopnosti a vychutnávali si túto typickú jesennú zábavu. Červené líčka a spokojné úsmevy detí  svedčili o tom, že sa ŠARKANIÁDA tento rok vydarila.

            Anna Kramárová