• Od semienka k rastlinke

          • Deti častokrát nevedia, koľko námahy a úsilia je potrebné vynaložiť na dopestovanie ovocia či zeleniny. Preto mali možnosť vyskúšať si proces sadenia do vyvýšených záhonov. Zopakovali sme si, čo potrebujú rastlinky na to, aby rástli a spoločne sme sa pustili do sadenia paradajok, reďkovky, hrachu, kalerábu a cibule. Osvojili si schopnosť pravidelnej starostlivosti. Každý deň pozorovali zasadené semienka a tešili sa z malých rastlín. Starostlivo ich polievali, okopávali a vytrhávali burinu. Spoznávali fázy života rastliny od semienka až po zber. Odmenou za prácu bola úroda, na ktorej si všetci pochutnali.

             

                                                                                                                                                              Katarína Matláková

          • Deti z materskej školy na návšteve u pána starostu

          • V mesiaci jún deti z materskej školy spoznávali svoju vlasť a dedinu. Aby sa bližšie oboznámili so svojou obcou, navštívili pána starostu Ing. Jána Kamasa. Pán starosta ich privítal vo svojej kancelárii a porozprával im o histórii obce, o jej symboloch, ako sú napr. znak obce, obecná vlajka a o fungovaní obecného úradu. Poukazoval im priestory obecného úradu a v zasadačke im vysvetlil a predviedol, ako poslanci hlasujú semaforovým hlasovaním.

            Veľmi pekne ďakujeme pánovi starostovi za prijatie, zaujímavé rozprávanie a za milé prekvapenie, ktoré si pre nás pripravil. Daroval nám na pamiatku pohľadnicu a sladkú odmenu. My sme darovali pánovi starostovi taktiež malý darček - kvietky, ktoré pre neho vyrobili deti z lásky, aby na nás v dobrom spomínal. Na záver sme pánovi starostovi zaspievali pesničku o Dlhej nad Oravou a rozlúčili sme sa.

            Máme radi svoju dedinu, skúste takú vo svete nájsť…

            Anna Kramárová

          • Návšteva Farmy pod Hájom

          • Koniec školského roka prináša so sebou rôzne výlety, exkurzie, turistiku. Naši škôlkari spojili všetko dohromady. Vybrali sme sa do susednej dedinky Chlebnice, kde na nás na ,,Farme pod Hájom“ čakali zvieratká. Na tento deň sa už deti veľmi tešili. Ráno sme nastúpili do autobusu, ktorý nás vyviezol do stredu obce. Ostatnú časť cesty na farmu sme museli zvládnuť peši a tak sme výlet spojili s príjemnou prechádzkou. Pred farmou nás čakala už pani farmárka, ktorá nás pozvala do ich reštaurácie, kde sa deti občerstvili a doplnili pitný režim. Do zvieracej ríše sme vstúpili cez veľkú bránu, pri ktorej nás privítal ujo farmár. Videli a spoznali sme miniprasiatko, sliepočky, kačičky, kozičky, ovečky, zajačiky, veveričky, škrečkov, morské prasiatka, páva, oslíka, lamy, pštrosy, kravičky... Veľkým zážitkom bolo vidieť kenguru, ktorá mala svoje mláďatko vo vaku a taktiež uja farmára, ktorý v našej blízkosti nakŕmil kravičky, ktoré boli svojim vzrastom veľmi obrovské. Zaujímavým unikátom farmy je prítulný ovčiarsky pes, ktorý nás sprevádzal počas celej návštevy. Páčilo sa nám to, že zvieratká medzi nami pobehovali, my sme ich mohli hladkať a kŕmiť. Ujo farmár nám o každom zvieratku povedal niečo zaujímavé a priblížil nám život na farme a ich dennú starostlivosť. V závere návštevy sa deti povozili na kolotoči, poskákali na trampolíne a pospúšťali sa na spúšťacom hrade. Od tety farmárky sme dostali kopček zmrzliny a trošku unavení, ale plní zážitkov sme sa mohli vrátiť do škôlky.

            Ďakujeme pani a pánovi Bakošovi, že nás prijali na ich farme a vďaka nim sme mohli stráviť príjemný a nezabudnuteľný deň.

                                                          

                                                                                                                                                               Anna Kramárová