• Technická škôlka

          • Nadácia Kia Slovakia schválila materskej škole grant vo výške 2315,60 € na vytvorenie technického kútika. Grantový program je zameraný na rozvoj manuálnych zručností, technického myslenia, tvorivosti a verbálnych schopností detí v predškolskom veku v materských školách. Technický kútik sme vytvorili v priestoroch technickej učebne základnej školy. Najstaršie deti MŠ sa tam budú učiť používať jednoduché pracovné nástroje, spoznávať rôzne materiály, naučia sa hlavné zásady výrobných postupov.

            Zatiaľ sme sa s technickým kútikom oboznámili a deti si s pomocou  vyrobili jednoduchý domček z dreva. Samostatne pracovali s pravítkom, brúsnym papierom a s pomocou aj s pílkou. Pracovali zanietene a usilovne, bolo vidieť, že práca so skutočnými nástrojmi ich veľmi baví a majú z práce a z hotového domčeka veľkú radosť.

            Do materskej školy sme vďaka grantu zakúpili aj konštrukčné hračky a stavebnice, pri ktorých si technické myslenie môžu rozvíjať aj mladšie deti. Deti chceme viesť okrem rozvoja pracovných zručností, ktoré neskôr využijú v bežnom živote aj k radosti z práce a z hotového výrobku, veríme, že sa nám to podarí.

             

          • Pani zubárka v škôlke

          • V novembri nás v škôlke navštívila pani zubárka a dentálna hygienička. Deťom porozprávali o svojej práci, o starostlivosti o zuby aj o potravinách ktoré zubom škodia a ktoré im naopak prospievajú. Na zväčšenom modeli zubov im ukázala ako si ich správne umývať. Deti si to potom spoločne s pani zubárkou vyskúšali s vlastnými kefkami.  Pani zubárke zarecitovali básničku o zúbkoch a za odmenu dostali na pamiatku nálepku. Deti si potom ešte vyrobili kefku z lekárskej paličky a špongie. Z plastelíny vymodelovali pastu a kefka s pastou boli hotové.

            Pani zubárke a dentálnej hygieničke veľmi pekne ďakujeme za ich čas, informácie a milý prístup.

          • Návšteva železničnej stanice

          • "Zo stanice do stanice

            malý vláčik ženie sa.

            Fučí, píska, krútia sa mu

            na vagónoch kolesá".

            V mesiaci november sme sa venovali dopravnej výchove. Deti poznávali dopravné prostriedky, oboznamovali sa s bezpečnosťou na ceste a navštívili  železničnú stanicu.

            Pani výpravkyňa nám porozprávala o svojej práci a o osobných a nákladných vlakoch. Prezradila nám, že nato, aby mohol vlak prísť na stanicu, musí ho najskôr prijať z predošlej stanice. Keď je vláčik prijatý, nasmeruje ho na správnu koľaj, kde má zastaviť, aby nedošlo k zrážke s iným vlakom.  Tiež nám ukázala  lampy vo farbách semaforu, ktoré používajú pri práci v noci, aby mohol vlak bezpečne zastať a  opustiť stanicu.

            Na záver sme sa pani výpravkyni poďakovali,  odovzdali malý darček a vrátili sa späť do materskej školy.

          • Október -mesiac úcty k starším

          • Na dvere nám zaklopal Október– mesiac úcty k starším. Pre vnúčatá sú starí rodičia vzorom, studňou múdrosti a načerpaných životných skúseností, ktoré odovzdávajú z generácie na generáciu. Ani v našej materskej škole na starkých nezabúdame a pripomíname si to, že si ich máme uctiť a dávať im najavo našu lásku. Počas mesiaca sme si pripravili peknú aktivitu ,,Starký, starká čítaj mi!“ a tak nás mohli navštevovať starí rodičia našich detí, ktorí mali možnosť prečítať svojmu vnúčatku a ostatným deťom rozprávku. V zaujímavom čítaní starej mamy Tobiaska Zaťku sme sa preniesli do tajov rozprávky Barborka u starých rodičov. Zaujímavé bolo aj počúvanie peknej rozprávky Vlk a kozliatka, ktorú nám prečítala starká Romaky Čabajovej a v pútavom čítaní k nám zavítala aj Červená čiapočka v podaní starkej Elizabetky Ťapákovej. Deti im zaspievali pesničky, ktoré sa naučili v MŠ, zarecitovali im ,,Dedko repku zasadil“ a naučili starkú Ťapákovú tancovať na pieseň ,,Ja tak sa hrám“. Rôznymi aktivitami sme sa snažili budovať úctu k starším a tak mesiac október sme si s deťmi spestrili aj tvorivými dielňami, ktorých bol námetom vyrobiť darček pre starých rodičov. Vyrábali rôzne výrobky a, že tvorivosť a fantázia im nechýbala sa mohli presvedčiť sami starký, keď im deti darčeky s radosťou odovzdali. Deti vyjadrovali svoju lásku k starkým krásnymi kresbami, svietnikom, kávovým srdiečkom a pozdravom. Vyrábaním a obdarúvaním svojich starkých sa učili prosociálnemu správaniu. Navštívili sme aj starkú Čabajovú, ktorá nás privítala s veľkou láskou. Spoločne sme si zaspievali, porozprávali sa a pochutnali si na sladkom koláčiku. Bol to veľmi príjemne strávený deň.

            Ďakujeme vám milí starí rodičia, že ste strávili príjemné dopoludnie a popoludnie s vašimi vnúčatkami a prajeme vám v živote ešte veľa zdravia a veľa pekných spoločných zážitkov so svojimi najbližšími.

             

            Za váš vzácny čas, lásku, obetavosť, za všetko vám patrí veľké ĎAKUJEME!!! 

             

            Anna Kramárová

          • “Šarkan letí, šarkan letí, za ním chlapci, za ním deti…“

          •  

            Opäť k nám zavítala pestrofarebná jeseň a k nej neodmysliteľne patrí aj púšťanie šarkanov. Pekný jesenný deň sme v našej materskej škole spolu s deťmi využili na túto zábavnú aktivitu. Aj keď povieval iba slabý vánok, farebné šarkany lietali. Deti mali veľkú radosť, keď mohli so svojimi šarkanmi pobehovať po lúke a hľadieť na nich, ako si voľne poletujú vo vetre. Všetci sa snažili svojich šarkanov udržať vo vzduchu čo najdlhšie a samozrejme aj najvyššie. Ukázali svoje zručnosti a schopnosti a vychutnávali si túto typickú jesennú zábavu. Červené líčka a spokojné úsmevy detí  svedčili o tom, že sa ŠARKANIÁDA tento rok vydarila.

            Anna Kramárová

          • Preventívne aktivity zamerané na zvládanie emócií

          • V materskej škole sme v spolupráci s Úradom práce sociálnych vecí a rodiny realizovali preventívnu aktivitu zameranú na zvládanie hnevu. Pani psychologička Lucka Zelenáková Zdražilová a pani Iveta Fedorová z ÚPSVaR sa s deťmi najskôr zoznámili. Potom  sa s nimi rozprávali o emóciách tak, aby si ich deti uvedomili a pomenovali ich. Deťom prečítali príbeh z knihy od Christiana Tielmana „Kubko sa hnevá“. Po prečítaní príbehu viedli s deťmi rozhovor o tom, že všetky druhy emócií, ktoré prežívame sú v poriadku a že je dôležité ako ich zvládame. Jednotlivé techniky zvládania hnevu si deti aj vyskúšali. Potom si svoj hnev „zhmotnili“ na papier v podobe obrázku a kto chcel, mohol ten svoj hnev potom pokrčiť, roztrhať a zahodiť do koša.  Ďakujeme za príjemnú a prínosnú aktivitu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

             

            Mgr. Katarína Orelová

          • Hurá škôlka!

          • Začíname v pondelok 4.9.2023.

             

            Materská škola je v prevádzke od 6:20 do 16:00 hod.

            Ranný príchod detí je od 6:20 do 7:20 a od 7:50 do 8:15. V čase od 7:30 do 7:50 je vchod do budovy vyhradený pre žiakov školy.

            Poobedné vyzdvihnutie detí je od 14:00 do 16:00.

            Dieťa prihlásené na poldenný pobyt môžu rodičia vyzdvihnúť od 11:30 do 12:00.

             

            Pre lepšiu adaptáciu nových detí odporúčame začať prvý deň v materskej škole jednou hodinou a tento čas postupne zvyšovať.

            Na stravu sú všetky deti v prvý deň automaticky prihlásené. Odhlásenie zo stravy je možné na t.č. 0911 936 812.

             

            Prosíme všetkých rodičov a osoby sprevádzajúce deti o dodržiavanie zákazu vstupu autom do areálu školy.  

             

            Deti v materskej škole potrebujú:

            • papuče
            • náhradné oblečenie (tričko, tepláky, spodné prádlo)
            • vhodná obuv na von 
            • vhodné oblečenie na pobyt von (bunda do dažďa, prípadne aj pogumované nohavice, šiltovky, klobúčiky)
            • pyžamo, kefku a pastu na zuby pre deti, ktoré sú v materskej škole na celodennom pobyte.

            Všetko oblečenie aj obuv je potrebné podpísať.

             

            Hygienické potreby - 2 toaletné papiere, mydlo, hygienické vreckovky môžete nosiť počas celého septembra.

             

            Suma 10,-€  za prevádzkové náklady za materskú školu sa uhrádza na číslo účtu:

            SK 17 0900 0000 0003 2279 2514

             

            Poplatok za stravu sa uhrádza podľa pokynov na zápisnom lístku, ktorý rodičia dostanú prvý školský deň. Na začiatku roku sa uhrádza jednorazový vklad vo výške 20,-€  + sumu za stravu ( celodenná strava 48 €, poldenná strava 41 €. Deti s dotáciou, čiže deti plniace povinné predprimárne vzdelávanie 20 € celodenný pobyt a 13 € poldenný pobyt) na číslo účtu:

            SK 58 0200 0000 0000 2073 3332

             

            Vyhlásenie o bezinfekčnosti 

            Rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti“ dieťaťa/žiaka (Príloha č.1). 

            Príloha:

            1. Písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti  Pisomne_vyhlasenie_bezinfekcnosti.docx

            2. Prehľad platieb za stravu Platby_za_stravu_od_01.09.2023.do

          • Plavecký výcvik, ostatné dni

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik, ostatné dni.

            Počas posledného júnového týždňa sa deti materskej školy zúčastnili plaveckého vvýcviku v Aquarelax Dolný Kubín. Počas piatich dní sa pod vedením skúsených inštruktorov z plaveckej školy Tulipánik hravou formou učili zvládnuť základné plavecké zručnosti. Trénovali správne dýchanie vo vode, ponáranie sa, splývanie na bruchu a chrbte, skákanie.  Napodobňovali jednoduché plavecké pohyby, zvládli vyloviť predmet vo vode. Posledný deň sa deti mohli vyšantiť na šmyklavke a tobogáne.  Každý dostal plavecké vysvedčenie a sladkú odmenu.

          • Od semienka k rastlinke

          • Deti častokrát nevedia, koľko námahy a úsilia je potrebné vynaložiť na dopestovanie ovocia či zeleniny. Preto mali možnosť vyskúšať si proces sadenia do vyvýšených záhonov. Zopakovali sme si, čo potrebujú rastlinky na to, aby rástli a spoločne sme sa pustili do sadenia paradajok, reďkovky, hrachu, kalerábu a cibule. Osvojili si schopnosť pravidelnej starostlivosti. Každý deň pozorovali zasadené semienka a tešili sa z malých rastlín. Starostlivo ich polievali, okopávali a vytrhávali burinu. Spoznávali fázy života rastliny od semienka až po zber. Odmenou za prácu bola úroda, na ktorej si všetci pochutnali.

             

                                                                                                                                                              Katarína Matláková

          • Deti z materskej školy na návšteve u pána starostu

          • V mesiaci jún deti z materskej školy spoznávali svoju vlasť a dedinu. Aby sa bližšie oboznámili so svojou obcou, navštívili pána starostu Ing. Jána Kamasa. Pán starosta ich privítal vo svojej kancelárii a porozprával im o histórii obce, o jej symboloch, ako sú napr. znak obce, obecná vlajka a o fungovaní obecného úradu. Poukazoval im priestory obecného úradu a v zasadačke im vysvetlil a predviedol, ako poslanci hlasujú semaforovým hlasovaním.

            Veľmi pekne ďakujeme pánovi starostovi za prijatie, zaujímavé rozprávanie a za milé prekvapenie, ktoré si pre nás pripravil. Daroval nám na pamiatku pohľadnicu a sladkú odmenu. My sme darovali pánovi starostovi taktiež malý darček - kvietky, ktoré pre neho vyrobili deti z lásky, aby na nás v dobrom spomínal. Na záver sme pánovi starostovi zaspievali pesničku o Dlhej nad Oravou a rozlúčili sme sa.

            Máme radi svoju dedinu, skúste takú vo svete nájsť…

            Anna Kramárová

          • Návšteva Farmy pod Hájom

          • Koniec školského roka prináša so sebou rôzne výlety, exkurzie, turistiku. Naši škôlkari spojili všetko dohromady. Vybrali sme sa do susednej dedinky Chlebnice, kde na nás na ,,Farme pod Hájom“ čakali zvieratká. Na tento deň sa už deti veľmi tešili. Ráno sme nastúpili do autobusu, ktorý nás vyviezol do stredu obce. Ostatnú časť cesty na farmu sme museli zvládnuť peši a tak sme výlet spojili s príjemnou prechádzkou. Pred farmou nás čakala už pani farmárka, ktorá nás pozvala do ich reštaurácie, kde sa deti občerstvili a doplnili pitný režim. Do zvieracej ríše sme vstúpili cez veľkú bránu, pri ktorej nás privítal ujo farmár. Videli a spoznali sme miniprasiatko, sliepočky, kačičky, kozičky, ovečky, zajačiky, veveričky, škrečkov, morské prasiatka, páva, oslíka, lamy, pštrosy, kravičky... Veľkým zážitkom bolo vidieť kenguru, ktorá mala svoje mláďatko vo vaku a taktiež uja farmára, ktorý v našej blízkosti nakŕmil kravičky, ktoré boli svojim vzrastom veľmi obrovské. Zaujímavým unikátom farmy je prítulný ovčiarsky pes, ktorý nás sprevádzal počas celej návštevy. Páčilo sa nám to, že zvieratká medzi nami pobehovali, my sme ich mohli hladkať a kŕmiť. Ujo farmár nám o každom zvieratku povedal niečo zaujímavé a priblížil nám život na farme a ich dennú starostlivosť. V závere návštevy sa deti povozili na kolotoči, poskákali na trampolíne a pospúšťali sa na spúšťacom hrade. Od tety farmárky sme dostali kopček zmrzliny a trošku unavení, ale plní zážitkov sme sa mohli vrátiť do škôlky.

            Ďakujeme pani a pánovi Bakošovi, že nás prijali na ich farme a vďaka nim sme mohli stráviť príjemný a nezabudnuteľný deň.

                                                          

                                                                                                                                                               Anna Kramárová

             

          • Deň detí v starostlivých rukách starých mám

          • Dobrovoľné združenie Jednoty dôchodcov v Dlhej nad Oravou si pri príležitosti Dňa detí na miestnom futbalovom ihrisku zorganizovalo piateho júna pekné podujatie pre deti z našej materskej školy. 


            Ráno bolo ešte zamračené a hrozilo, že bude pršať, no v dobrej viere sa pani učiteľky s deťmi vydali na dobrodružnú cestu zo škôlky na ihrisko. Tam na nás pri príchode už netrpezlivo, so širokým úsmevom na tvári a otvoreným náručím, čakali členky výboru Jednoty dôchodcov. Akoby sa nevedeli dočkať, kedy sa budú môcť venovať našim najmenším. Dobre zorganizované, s nadšením prebrali všetky deti z rúk učiteliek do svojich starostlivých a skúsených rúk a previedli ich programom, ktorý si pre ne pripravili, zatiaľčo niektoré z nich sa postarali aj o pani učiteľky. Posadili ich k bohato prestretému stolu, kde v zaujímavom rozhovore čas bežal ako vietor. Podelili sa s nimi so svojimi skúsenosťami, zážitkami a dobrou náladou.


            A napokon sa aj počasie rozhodlo zostať nám všetkým priaznivo naklonené a deti tak súťažili, smiali sa, liezli po preliezkach, hojdali sa, naháňali sa a zabávali sa, a to všetko pod orlím zrakom našich dobrých starostlivých starých mám. 

            Dobré srdce štedrosti medze nikdy nekladie, a toho dôkazom bolo okrem pozornosti a venovaného času aj množstvo sladkých odmien, ktoré v tento deň deti od organizátoriek podujatia dostali.
            Deti im za to pod vedením učiteliek ako prejav vďaky zaspievali pásmo piesní. Potom sa ešte raz srdečne poďakovali za krásne prežité spoločné chvíle a vrátili sa v ústrety svojej materskej škole.