• Ahoj škôlka

          • Od nového školského roku bude materská škola používať spoločnú webovú aj edupage stránku so základnou školou -  zsdlha.edupage.org a zsdlha.sk

             

            Prosíme Vás, aby ste dodržiavali zákaz vstupu motorovým vozidlom do areálu školy. Parkovisko v areáli je vyhradené pre zásobovanie a zamestnancov školy.

             

            Príchod detí do materskej školy je od 6:20 - 7:20  a od 7:50 - 8:15. Čas od 7:20 - 7:50 je vyhradený pre žiakov školy. 

             

            Pred prvým nástupom a po každom vymeškaní predkladá rodič Vyhlásenie o bezinfekčnosti. Vyhlásenie je možné posielať prostredníctvom eduapge - zsdlha.edupage.org. V papierovej podobe budú nachystané na nástenkách v šatniach MŠ.

             

            Oznamovanie neprítomnosti dieťaťa je taktiež možné vykonávať prostredníctvom edupage, v novom školskom roku bude možné zároveň aj odhlásiť dieťa zo stravy.

            Potvrdenie od lekára sa vyžaduje pri ospravedlňovaní neprítomnosti dieťaťa plniaceho povinné predprimárne vzdelávanie ak chýva viac ako 7 vyučovacích dní, alebo viac ako 14 vyučovacích dní v mesiaci.

             

            Deti v materskej škole potrebujú :

            - papuče, alebo inú vhodnú zatvorenú obuv

            - náhradné oblečenie

            - oblečenie a obuv na von prispôsobené aktuálnemu počasiu

            - pyžamo pre deti, ktoré sú na celodennom pobyte

            - kefku na zuby

            Všetko je potrebné podpísať. 

             

            Všetky ostatné informácie posielame prostredníctvom edupage, zároveň budú na nástene v šatni MŠ.

             

             

             

             

             

          • Dovidenia milá škôlka!

          • „V našej škôlke počuť hlas, že nadišiel taký čas,

            čo nám dáva do rúčky milý kvietok rozlúčky,

            lebo náš už od septembra veľká škola k sebe volá!“

             

            Každý rok opúšťajú bránu materskej školy naši predškoláci, ktorí v ďalšom školskom roku nastupujú na novú životnú cestu do školy, za novými vedomosťami a poznatkami. Z malých detí, čo neraz i so slzami v očiach kráčali ráno do škôlky, sa za pár rôčkov stali veľkí, smelí a šikovní predškoláci. Slávnostná rozlúčka sa uskutočnila v stredu 26. júna v poobedňajších hodinách v krásne vyzdobenom altánku za účasti rodičov, pani učiteliek a pani riadieľky. Po úvodnom príhovore pani riaditeľky nasledoval kultúrny program, ktorý si naši predškoláci usilovne pripravovali. Deti zarecitovali, zaspievali a zatancovali veselý tanček od Mira Jaroša „Do školy sa teším“ so svojími novými aktovkami na chrbte. Na konci vystúpenia zložili sľub predškoláka, v ktorom sľubili, že budú všade rozdávať lásku, úsmev a stanú sa z nich usilovní školáci, ktorí budú svojim rodičom robiť veľkú radosť. Týmito slovami sa naši predškoláci a budúci prváci lúčili so škôlkou na záver krásneho programu, čo nejedného rodiča i samotné pani učiteľky a deti nenechali chladnými a po líčkach stekali slzičky radosti a dojatia. A potom už nasledovalo odovzdávanie osvedčení o predprimárnom vzdelávaní, ktoré deťom osobne odovzdala pani riaditeľka základnej školy a darčeky v podobe krásnej knihy, fotoknihy a odznaku, ktoré im odovzdala pani zástupkyňa. Rozlúčku sme ukončili pestrým občerstvením, diskotékou a bublinkami.

            Z celého srdiečka im prajeme, aby všetky nadobudnuté vedomosti správne využívali pri nástupe do 1. ročníka ZŠ a boli z nich šťastní a usilovní prváci.

            Mária Jurigová

             

          • Od semienka k rastlinke

          • Zapojenie detí do sadenia zeleniny do vyvýšených záhonov je skvelý spôsob, ako im priblížiť svet záhradkárčenia, prírody a zdravého stravovania. Preto sme sa rozhodli aj tento rok si založiť vlastnú záhradku. Deti s nadšením pripravovali pôdu k výsadbe rastlín. Každý krok bol pre nich novou skúsenosťou a veľkým dobrodružstvom. Za pomoci pani učiteľky sadili reďkovku, hrach, cibuľku, priesady paradajok a paprík. Učenie sa, ako správne zasadiť semienka a priesady bolo nielen poučné, ale aj zábavné. Každý deň sa vzorne starali o rastliny a pozorovali ich rast. Zalievali, pleli burinu a pozorovali, ako sa rastliny menia. Odmenou za prácu bola úroda, na ktorej si všetci pochutnali.

                                                                                                                                                     Katarína Matláková

          • Návšteva seniorov

          • Tak ako po minulé roky, aj teraz nás veľmi potešilo pozvanie od našich seniorov na už tradične netradičnú návštevu spojenú s pestrým programom a veselou náladou.

            Dňa 7.6.2024 sme sa teda s ich pozvaním vydali na dlhšiu prechádzku na futbalové ihrisko. A hoci nám počasie zo začiatku veľmi neprialo, napokon nám predsa len vyšlo v ústrety a všetko sme s našimi škôlkarmi spoločne zvládli. Aj sme sa na ihrisku vyšantili, seniorom pesničky zaspievali i básničky zarecitovali. Seniori nás nakoniec odmenili potleskom, úsmevom, milým slovom a ešte aj bohatým občerstvením. Dúfame, že sme sa im čo i len trošku našimi vystúpeniami odvďačili.

            Veru, takéto návštevy sa nám veľmi páčia, kde vládne radosť a dobrá nálada.

            Vďačne prijmeme vaše pozvanie aj o rok, milí seniori!

                                                                                                         

                                                                                                                                                       učiteľka MŠ Anna Suľová

          • Čutkovská dolina

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čutkovská dolina.

            Výlet do Čutkovskej doliny

            Deti materskej školy v piatok 14.6. navštívili Čutkovskú dolinu. Vybrali sa po stopách obra Čutka, po ktorom je dolina pomenovaná. V zábavnom parku – Obrove sa najskôr s obrovými kamarátmi spoločne zahrali hru Obor – trpaslík, pričom získali sladkú omenu. Potom sa dosýtosti mohli vyskákať na obrovej posteli, zahrať sa obrovu Dámu, poumývať čistou vodou z potoka obrove vypadnuté zuby. Deti najradšej lozili po obrových pastelkách, zviezli sa na jeho žinke, riešili obrovské hlavolamy. Mohli si vyjsť do obrovskej televízie, šmýkať sa, voziť sa na kolobežkách, loviť ryby,... Každý si prišiel na svoje.  Čas v Obrove všetkým veľmi rýchlo ubehol. Naobedovali sme sa v Kolibe u dobrého pastiera a pred odchodom sme poobzerali všetky zvieratká, ktoré pri kolibe chovajú. V autobuse sa napriek únave veselo spievalo a šťastní a spokojní sme sa vrátili.

          • Deň detí v Papolande

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň detí v Papolande.

            Ďakujeme pánovi Zaťkovi za poskytnutie detského sveta a za pohostenie a občerstvenie pre deti aj pani učiteľky. Deti boli šťastné, prešťastné :)

            Dneska máme detský deň,
            rýchlo deti, poďme von!
            Celý deň sa budem hrať,
            skákať, spievať, tancovať...
             
            Krásny deň si prežijeme,
            než sa večer rozídeme.
            A až večer pôjdem spať,
            pekné sny sa budú zdať.


            Dňa 5.6.2024 sme sa s triedou Vrabčekov a Mravčekov vybrali osláviť deň deti do detského sveta-
            Papoland. Deti boli od rána plné očakávania a veľmi sa na tento deň tešili. Počasie nás tento deň tiež
            nezradilo, takže sme sa v dobrej nálade presunuli do detského sveta. Keďže nás tam bolo viac najskôr
            išla trieda najmenších. Deti sa hneď vrhli do zábavy, kde zdolávali prekážky, šmýkali sa na šmýkalke,
            liezli v tuneli, skákali na trampolíne. Trieda Mravčekov bola v druhej miestnosti, kde sa deti hrali
            rôzne stolové hry a neskôr sa vymenili. Počas hier mali deti prichystané rôzne občerstvenie. Týmto sa
            chceme poďakovať rodičom Tobiska Zaťku za sprostredkovanie krásnych zážitkov. Deň deti sme
            strávili plný radosti, zábavy a tešíme sa opäť o rok.

            Karin Kocoňová

             

          • Deň s hasičmi v materskej škole

          • Dňa 31. mája deti z materskej školy prežili krásne doobedie. Do našej škôlky zavítali hasiči z miestneho dobrovoľného hasičského zboru, aby deťom priblížili svoju prácu a ukázali, ako sa správať v prípade požiaru alebo inej nebezpečnej situácie. Na úvod nám deti z dobrovoľného hasičského zboru predviedli malú ukážku CTIF.

            Pán Šutta nám predstavil hasičskú výstroj a vybavenie. Deti mali možnosť vyskúšať si niektoré časti výstroje. Potom nasledovala ukážka hasičského auta, kde si mohli prezrieť rôzne nástroje, hadice a čerpadlá. Najväčším zážitkom bolo, keď si mohli sadnúť do kabíny hasičského auta a na chvíľu sa cítiť ako skutoční hasiči.

            Na záver deti  čakalo milé prekvapenie v podobe zmrzliny, na ktorej si veľmi pochutnali.

            Deň s hasičmi v materskej škole bol nielen poučný, ale aj zábavný. Deti odchádzali domov s množstvom nových vedomostí a zážitkov.

                                                                                                                                                         Katarína Matláková 

          • Vychádzka k rieke

          • Pláva kačka po jazere,

            vo vode si šaty perie.

            Rybky sem a rybky tam,

            ja vás všetky pochytám.

            Tajomstvá života pri vode a vo vode deti spoznávali nielen v sprostredkovaných aktivitách, ale  spoločne sme sa vybrali na vychádzku k neďalekej rieke Orava. Cestou na veľkom komíne sme zbadali bociana, ktorý sa staral o svoje mláďatká. Prešli sme sa popri rieke, kde deti sledovali vodné živočíchy, rastliny v okolí a čistotu prírodného prostredia. Zahrali sme sa hudobno-pohybovú hru "Pláva kačka", zaspievali si pieseň o žabke a porozprávali sa o vodných živočíchoch (čím sa živia, kde sa vyskytujú…).

            Po príjemnej a zároveň náučnej vychádzke sme sa vrátili späť do materskej školy.

                                                                                                                                                       Katarína Matláková

             

          • Plavecký vycvik

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký vycvik.

            Staršie deti materskej školy absolvovali posledný májový týždeň predprípravný plavecký výcvik. Do Dolného Kubína cestovali autobusom spolu s deťmi z materskej školy Sedliacka Dubová a Horná Lehota. V AquaRelax Dolný Kubín mali výborné podmienky – detský bazén, bazén s teplou 32 stupňovou vodou aj veľký plavecký bazén pre najzdatnejších. Každý deň začínali suchou rozcvičkou, potom nasledovala rozcvička v detskom bazéne. Po rozcvičke sa rozdelili do skupín po 8 detí a so svojím inštruktorom sa zdokonaľovali v konkrétnych technikách podľa svojich možností a schopností. Postupne získavali čoraz viac skúseností s vodou, učili sa základné techniky plávania a potápania. Vytvárali si pozitívny vzťah k plávaniu a samotnému pobytu vo vode. Oboznamovali sa s rôznymi plaveckými štýlmi. Posledný deň sa mohli vyšantiť aj na vodnej šmykľavke a tobogánoch. Získali „mokrý diplom“, sladkú odmenu a vstup do vodného sveta. Ďakujeme inštruktorom za všetko, čo naše deti naučili, hlavne za ich odbornosť a priateľský prístup. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

             

            Mgr. Katarína Orelová

          • Záhady života pri vode

          • Vo vode, pri vode i nad vodou, všade samý život.. Mesiac máj sa niesol v znamení poznávania živočíchov vo vodnom prostredí. Prostredníctvom  zážitkového učenia sa oboznamovali a spoznávali záhady života pri vode. Spoločne sme si opísali vývoj žabky, hrali sa na rybárov, prostredníctvom obrázkov spoznávali rôzne vodné živočíchy a drobné zvieratá žijúce v okolí jazier, zopakovali sme si aj kolobeh vody, naučili sa pesničky, básničky a robili sme rôzne aktivity k tejto téme. Veľmi zaujímavou aktivitou bolo ,,Malý chovateľ“. Naučili sa, ako sa môžete vytvoriť ekosystém a postarať sa o morskú príšerku -Žiabronôžku. Z detí sa stali malí chovatelia, do akvária naliali vodu a vložili doň vysušené vajíčka. Stačilo vajíčka premiestniť do ich prirodzeného vodného prostredia a o niekoľko dní malé morské príšerky osídlili priestor. Veľkú radosť mali deti aj z ďalšej aktivity. Do škôlky nám prišiel malý balíček, ktorý sme spoločne otvorili. V balíčku sa nachádzali malé roztomilé guľôčky- vodné rastlinky ,,Riasoguľky“. Malá riasogulička je výborná prvá rastlina pre dieťa, ktorá nie je náročná na pestovanie. Deti si priniesli zaváracie poháre a vytvorili si z nich svoje prvé akvárium. Vyzdobili si akvárium nazbieranými prírodninami, naliali vodu a vložili do nich malé riasoguľky. Vznikla nám tak milá dekorácia v triede.

            Deti si hravou formou osvojili nové poznatky a skúsenosti. Záhady života pri vode sme ukončili tematickou vychádzkou.

                                                                                                                                                                     Anna Kramárová